Melon jellies in shell and enriched with mandacaru seeds

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v15i4.7715

Keywords:

Processing, bioactive compounds, full use, Co-products

Abstract

The production of jams with the addition of residues from fruit processing, such as peels and seeds, can reduce environmental impacts and nutritionally enrich the products. With a view to using the residues from the melon and mandacaru processing, as well as minimizing the post-harvest losses of these fruits, the objective was to develop and characterize three formulations of cv. ‘Orange Flesh’, plus melon peel and mandacaru seeds. The jellies were characterized according to the physical-chemical parameters (pH, total titratable acidity, total sugars, reducing and non-reducing sugars, total soluble solids, water content, water and ash activity) and bioactive compounds (ascorbic acid, total phenolic compounds, total anthocyanins and total flavonoids). From the elaborated jellies it was observed that the formulation with the addition of the cooked melon peels (F3), was the one that obtained the highest levels of bioactive compounds, such as phenolic compounds 39.98 mg 100-1 g-1, however the formulations F2 (melon jelly with 1% mandacaru seeds) and F1 (melon jelly) obtained good results. The melon pulp, its peels and mandacaru seeds proved to be viable alternatives in the production of jams. The incorporation of mandacaru seeds and melon peels contributed to the functionality and attractiveness of the jellies and serves as an alternative for using waste.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABREU, B. B.; MARINHO, A. R. S.; PASSOS, J. C.; SOUSA, C. R. N.; BRANDÃO, A. C. A. S.; OLIVEIRA, M. L. V. S. ARAÚJO, R. S. R. Composição centesimal, compostos bioativos e atividade antioxidante em cálice de hibisco (Hibiscus sabdariffa L.). Jornal Interdisciplinar de Biociências, v. 4, n. 1, p. 1-4, 2019.

ALVES, G. S.; SILVA, C. E. P.; ALVES, K. M. C.; ARAÚJO, E. C. N.; ALVES, J. E. A.; ARAGÃO, C. S. B.; MARQUES, L. F. Processamento de suco concentrado adicionado de farinha de semente de melão amarelo. Revista Semiárido De Visu, v. 7, n. 1, p. 3-14, 2019.

AMADEU, L. T. S.; FIGUEIRÊDO, R. M. F.; QUEIROZ, A. J. M.; REIS, C. G.; LIMA, T. L. B.; COSTA, P. S. Resíduos de frutas na elaboração de geleia de melão Pele de Sapo. Revista Verde, v. 15, n. 2, p. 153-159, 2020. 10.18378/rvads.v15i2.7716

ANUARIO. Anuário Brasileiro da Fruticultura 2019. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta, 2018. 96p.

ANTUNES, B. F.; SALDANHA, E. S.; KRUMREICH, F. D.; LORINI, A.; CARDOSO, M. C.; OTERO, D. M.; ZAMBIAZI, R. C. Qualidade de frutas nativas do Brasil. Revista da Jornada de Pós-Graduação e Pesquisa-Congrega Urcamp, p. 2367-2379, 2017.

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS. Methods of analysis. 16th ed. Gaitherburg: AOAC, 1997.

BAHIA, E. V. A.; MORAIS, L. R. V.; SILVA, M. P.; LIMA, O. B. V.; SANTOS, S. F. Estudo das características físico-químicas do fruto do mandacaru (Cereus jamacaru P.DC.) cultivado no sertão pernambucano. In: CONGRESSO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA REDE NORTE-NORDESTE DE EDUCAÇÃO TECNOLÓGICA, 5., 2010, Maceió. Anais... Maceió: IFAL, 2010.

BARROS, S. L.; SANTOS, N. C.; MELO, M. O. P.; NASCIMENTO, A. P. S.; SOUSA, F. M.; SANTOS, R. M. S.; FIGUEIRÊDO, D. V. P. Qualidade físico-química e textural de geleias elaborados com morango, pimenta e maltodextrina. Research, Society and Development, v. 9, n.1, p. 1-19, 2020.

BARROS, S. L.; SILVA, W. P.; FIGUEIRÊDO, R. M. F.; ARAÚJO, T. J.; SANTOS, N. C.; GOMES, J. P. Efeito da adição de diferentes tipos de açúcar sobre a qualidade físico-química de geleias elaboradas com abacaxi e canela. Revista Principia, n. 45, p. 150-157, 2019.

BASTOS, J. S.; MARTINEZ, E. A.; SOUZA, S. M. A. Características físico-químicas da polpa de umbu (Spondias tuberosa Arruda Câmara) comercial: efeito da concentração. Journal of Bioenergy and Food Science, v. 3, n. 1, p. 11-16, 2016.

BELLON, A. A.; GUIMARÃES, L. A. O. P.; SOUZA, J. L.; FAVARATO, L. F.; DIAS, M. A.; BALBINO, J. M. S. Características pós-colheita de melão-andino em função do tempo de armazenamento. In: ENCONTRO LATINO-AMERICANO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 19.; ENCONTRO LATINO AMERICANO DE PÓS GRADUAÇÃO, 15.; ENCONTRO LATINO AMERICANO DE INICIAÇÃO CIENTIFÍCA JÚNIOR, 9.; ENCONTRO NACIONAL DE INICIAÇÃO À DOCÊNCIA, 5., 2015, São José dos Campos. Anais... São José dos Campos: UNIVAP, 2015.

BENASSI, M. T.; ANTUNES, A. J. A. Comparison of meta-phosphoric and oxalic acids as extractant solutions for thedetermination of vitamin c in selected vegetables. Arquivosde Biologia e Tecnologia, v. 31, n. 4, p. 507-513, 1998.

BESSA, M. A. D.; OLIVEIRA, E. N. A.; FEITOSA, B. F.; FEITOSA, R. M.; ALMEIDA, F. L. C.; OLIVEIRA NETO, J. O. Bebida alcoólica fermentada de melão (Cucumis melo L.): processamento e caracterização. Brazilian Journal Food Technological, v. 21, p. 1-5, 2018. 10.1590/1981-6723.21717

BRAMONT, W. B.; LEAL, I. L.; UMSZA-GUEZ, M. A.; GUEDES, A. S.; ALVES, S. C. O.; REIS, J. H. O.; BARBOSA, J. D. V.; MACHADO, B. A. S. Comparação da composição centesimal, mineral e fitoquímica de polpas e cascas de dez diferentes frutas. Revista Virtual de Química, v. 10, n. 4, p. 811-823, 2018.

BRITO, E. S. Avaliação da capacidade antioxidante de variedades de melão (Cucumis melo L.) comercializadas no Brasil e determinação do teor de glutationa reduzida (GSH). 2017. 130 f. Tese (Doutorado em Ciências de Alimentos) Universidade Estadual de Campinas, Campinas, 2017.

CAETANO, P. K.; DAIUTO, E. R.; VIEITES, R. L. Característica físico-química e sensorial de geleia elaborada com polpa e suco de acerola. Brazilian Journal of Food Technology, v. 15, n. 3, p. 191-197, 2012. 10.1590/S1981-67232012005000011

CARMO, I. L. G. S.; FERREIRA, R. S.; SOUZA, J. T. A.; FIGUEIREDO, L. F.; MEDEIROS, R. D. Produção e qualidade de cultivares de melão em Savana de Boa Vista, Roraima. Revista Agropecuária Técnica, v. 38, n. 2, p. 78-83, 2017. 10.25066/agrotec.v38i2.28212

COSTA, J. D. S.; FIGUEIREDO NETO, A.; ALMEIDA, F. A. C.; COSTA, M. S.; BORGES, G. S. C.; SOUSA, K. S. M.; QUIRINO, A. K. R. Componentes principais de parâmetros físico-químicos de mangas cv. ‘Tommy Atkins’ durante a maturação. Espacios, v. 38, n. 16, p. 1-11, 2017.

CURI, P. N.; TAVARES, B. S.; TADEU, M. H.; MELO, E. T.; PIO, R.; SOUZA, V. R. Peach cultivars from tropical regions: characterization and processing potential. Ciência Rural, v. 47, n. 12, 2017. 10.1590/0103-8478cr20170293

DANTAS, J. I. M.; OLIVEIRA, M. G. B. Versatilidade no uso medicinal de mandacaru (Cereus jamacaru) Cactaceae. Diversitas Journal, v. 4, n. 2, p.384-392, 2019. 10.17648/diversitas-journal-v4i2.737

DALASTRA, G. M.; ECHER, M. M.; KLOSOWSKI, E. S.; HACHMANN, T. L. Produção e qualidade de três tipos de melão, variando o número de frutos por planta. Revista Ceres, v. 63, n. 4, p. 427-450, 2016. 10.1590/0034-737X201663040013

DIAS, J. D. M.; ABREU, V. K. G.; PEREIRA, A. L. F.; LEMOS, T. O.; SANTOS, L. H.; SILVA, V. K. L.; MOTA, A. S. B. Desenvolvimento e avaliação das características físico-químicas e da aceitação sensorial de doce em massa de cupuaçu. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v. 36, n. 1, p. 1-10, 2019.

FACHINELLO, J. C.; NACHTIGAL, J. C.; KERSTEN, E. Colheita e armazenamento. In: Fruticultura fundamentos e práticas. Pelotas, 2008.

FIGUEIRÊDO, M. C. B.; GONDIM, R. S.; ARAGÃO, F. A. S. Produção de melão e mudanças climáticas: sistemas conservacionistas de cultivo para redução das pegadas de carbono e hídrica. Brasília: Embrapa, 2017. 302 p.

FRANCIS, F. J. Analysis of anthocyanins. In: MARKAKIS, P. Anthocyanins as food colors. New York: Academic Press, 1982. p. 181-207.

FRANCO, B. D. G. M; LANDGRAF, M. Microbiologia de alimentos. São Paulo: Atheneu, 2005.

GUIMARÃES, B. R.; ARAÚJO, A. R. R; PACHECO, M. J. B.; SOUZA, F. J. L.; CARDOSO, A. T. A.; ALMEIDA G. V. Caracterização e produção dos frutos de meloeiro (Cucumis melo L.) influenciados por adubação. Revista Ibero Americana de Ciências Ambientais, v. 11, n. 1, p. 289-299, 2020. 10.6008/CBPC2179-6858.2020.001.0026

GUIMARÃES, K. C.; SALGADO, D. L.; CARVALHO, E. E. N. Evaluation of different methodologies for the determination of phenolic compounds in tropical fruits. Brazilian Journal of Food Technology, v. 23, p.1-7, 2020. 10.1590/1981-6723.01519

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4. ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020 p.

JESUS, G. F.; BASTOS, J. S.; OLIVEIRA, N. A.; ANJOS, M. B.; SANTOS, J. C. R.; SOUZA, S. M. A.; MARTINEZ, E. A. Estudos preliminares na formulação de estruturados de mix de polpa de frutas. Revista do Congresso Sul Brasileiro de Engenharia de Alimentos, v. 2, n. 1, p. 1-10, 2016.

KROLOW, A. C. R. Preparo artesanal de geleias e geleiadas. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2005. 29 p. (Embrapa Clima Temperado. Documentos, 138).

LANE, H.; EYNON, L. Determination of reducing sugar by means of Fehling’s solution with methylene blue as internal indicador. Journal of the Society of Chemistry Industry, v. 42, p. 32T-37T, 1923.

LEMOS, D. M.; ROCHA, A. P. T.; GOUVEIA, J. P. G.; OLIVEIRA, E. N. A.; SOUSA, E. P.; SILVA, S. F. Elaboração e caracterização de geleia prebiótica mista de jabuticaba e acerola. Brazilian Journal Food Technology, v. 22, p. 1-13, 2019. 10.1590/1981-6723.09818

LIMA, T. L. S.; CAVALCANTE, C. L.; SOUSA, D. G.; SILVA, P. H. A.; ANDRADE SOBRINHO, L. G. Avaliação da composição físico-química de polpas de frutas comercializadas em cinco cidades do Alto Sertão paraibano. Revista Verde, v. 10, n. 2, p. 49 - 55, 2015.

MALDONADO, R. R.; GOMES, T. S. N.; EMILIANO, A.; TIEMI, J.; SILVA, N. A.; SOUZA, A. K.; CARAM, A. L. A.; OLIVEIRA, D. S. Aproveitamento integral de frutas para produção de geleias. In: BARBOSA, F. C. Nutrição em foco: uma abordagem holística. Piracanjuba: Editora Conhecimento Livre, 2019. p. 144-162.

MALLEK-AYADI, S.; BAHLOUL, N.; KECHAOU, N. Characterization, phenolic compounds and functional properties of Cucumis melo L. peels. Food Chemistry, v. 221, p. 1691-1697, 2017.

MARO, L. A. C; PIO, R.; GUEDES, M. N. S.; ABREU, C. M. P.; CURI, P. N. Bioactive compounds, antioxidant activity and mineral composition of fruits of raspberry cultivars grown in subtropical areas in Brazil. Fruits, v. 68, n. 3, p. 209-217, 2013. 10.1051/fruits/2013068

MATTOS, M. G.; OLIVEIRA, B. A. S.; RAMM, A.; MACIEJEWSKI, P.; ASSIS, A. M.; SCHUCH, M. W. Avaliação química, colorimétrica e sensorial de geleias de amora-preta comercializadas na região sul. Revista da Jornada da Pós-Graduação e Pesquisa – Congrega, v. 15, n. 15, p. 801-809, 2018.

MIGUEL, A. C. A.; ALBERTINI, S.; BEGIATO, G. F.; DIAS, J. R. P. S.; SPOTO, M. H. F. Aproveitamento agroindustrial de resíduos sólidos provenientes do melão minimamente processado. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 3, p. 733-737, 2008.

MOURA, H. V.; SILVA, E. T. V.; FIGUEIRÊDO, R. M. F.; MOREIRA, I. S.; QUEIROZ, A. J. M. Produção e caracterização de geleias de maracujá com sementes de linhaça marrom. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, v. 13, n. 2, p. 218–229, 2019.

MORAIS, E. C.; PATIAS, S. G. O.; FERREIRA, N. S. S.; PICANÇO, N. F. M.; RODRIGUES, E. C.; NASCIMENTO, E.; FARIAS, R. A. P. G. Compostos bioativos e características físico-químicas de polpa de araticum in natura e pasteurizada. Brazilian Journal of Food Technology, v. 20, p. 1-9, 2017. 10.1590/1981-6723.14216

OLIVEIRA, E. N. A.; SANTOS, D. C.; ROCHA, A. P. T.; GOMES, J. P. Desenvolvimento, caracterização e estabilidade de geleia tradicional de umbu-cajá. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 3, p. 640- 651, 2014.

OLIVEIRA, K. J. A. Compostos bioativos e capacidade antioxidante em melões comercializados na Paraíba. 2013. 86 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) - Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar, Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, 2013.

OLIVEIRA, L. A. A.; CARDOSO, E. A.; RICARTE, A. O.; MARTINS, A. F.; COSTA, J. M.; NUNES, G. H. S. Stability, adaptability and shelf life of Cantaloupe melon hybrids. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 41, n. 5, e-418, 2019. 10.1590/0100-29452019418

ORTIZ, T. A.; URBANO, M. R.; TAKAHASHI, L. S. A. Effects of water deficit and pH on seed germination and seedling development in Cereus jamacaru. Semina: Ciências Agrárias, v. 40, n. 4, p. 1379-1392, 2019. 10.5433/1679-0359.2019v40n4p1379

PAIVA, C. A.; AROUCHA, E. M. M.; FERREIRA, R. M. A.; ARAÚJO, N. O.; SILVA, P. S. L. Alterações físico-químicas de geleias de melão e acerola durante o armazenamento. Revista Verde, v. 10, n. 3, p 18-23, 2015. 10.18378/rvads.v10i3.3495

PICANÇO, Y. S.; OLIVEIRA, S. S.; ALMEIDA, M.; OTANI, F. S.; PEREIRA, E. J.; SANTOS, G. C. Análise de atividade de água e umidade na qualidade do mel produzido em comunidades da reserva extrativista Tapajós - Arapiuns, Santarém, Pará. Agroecossistemas, v. 10, n. 2, p. 1–10, 2018.

PINTO, J. M.; YURI, J. E.; CALGARO, M.; CORREIA, R. C. Consumo hídrico de melão irrigado por gotejamento cultivado em fileiras simples e dupla. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 5.; CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 28.; SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE SALINIDADE, 1., 2019, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Instituto de Pesquisa e Inovação na Agricultura Irrigada, UFC, ABID, 2019.

RIBEIRO, L. M. P.; DAMASCENO, K. A.; GONÇALVES, R. M. S.; GONÇALVES, C. A. A.; ALVES, A. N.; CUNHA, M. F. Acidez, sua relação com pH e qualidade de geleias e doces em barra. Boletim Técnico IFTM, v. 2, n. 2, p. 14-19, 2016.

SANTOS, B. A.; TEIXEIRA, F.; AMARAL, L. A.; RANDOLPHO, G. A.; SCHWARZ, K.; SANTOS, E. F.; RESENDE, J. T. V.; NOVELLO, D. Caracterização química e nutricional de polpa de frutas armazenadas sob congelamento. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, v. 17, n. 1, p. 1-13, 2019.

SANTOS, D. C.; OLIVEIRA, E. N. A. Tecnologia de frutas e hortaliças. Natal: IFRN, 2015. 234 p.

SANTOS, F. S.; CARVALHO, G. B. M. Elaboração de uma cerveja tipo ale utilizando melão coroá (Sicana odorífera (Vell.). Naudin) como adjunto do malte. Anais Seminário de Iniciação Científica, n. 20, 2016. 10.13102/semic.v0i20.3115

SANTOS NETO, J. P.; SILVA, V. D. N.; SILVA, P. A.; SANTOS, Y. M. P.; MONTEIRO, P. H. S.; SILVA, L. A. S. G. Características físico-químicas de frutos de mandacaru (Cereus jamacaru P. DC.) cultivados no sertão alagoano. Revista Craibeiras de Agroecologia, v. 4, n. 1, e 7741, 2019.

SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. The Assistat software version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of Agricultural Research, v. 11, n. 39, p. 3733-3740, 2016. 10.5897/AJAR2016.11522

SILVA, I. G.; CORREIA, A. F. K.; BIGARAN, J. T.; BAPTISTA, C. P.; CARMO, L. F.; APOTO, M. H. F. Estudo de caracterização do fruto cambuci [Campomanesia phaea (O. Berg.) Landrum] e sua aplicação no processamento de geleia. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v. 30, n. 1, p. 83-90, 2012.

SILVA, S. N.; SILVA, P. B.; SILVA, R. M.; SILVA, L. P. F. R.; BARROSO, A. J. R.; ALMEIDA, F. A. C.; GOMES, J. P. Composição físico-química e colorimétrica da polpa de frutos verdes e maduros de Cereus jamacaru. Magistra, v. 30, p. 11-17, 2019.

STORCKL, C. R.; NUNES, G. L.; OLIVEIRA, B. B.; BASSO, C. Folhas, talos, cascas e sementes de vegetais: composição nutricional, aproveitamento na alimentação e análise sensorial de preparações. Ciência Rural, v. 43, n. 3, p. 537-543, 2013. 10.1590/S0103-84782013000300027

SOUZA, A. V.; RODRIGUES, R. J.; GOMES, E. P.; GOMES, G. P.; VIEITES, R. L. Caracterização bromatológica de frutos e geleias de amora-preta. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 37, n. 1, p. 013-019, 2015. 10.1590/0100-2945-037/14

SOUZA, H. R. S.; CARVALHO, M. G.; SANTOS, A. M.; FERREIRA, I. M.; SILVA, A. M. O. Compostos bioativos e estabilidade de geleia mista de umbu (Spondias tuberosa Arr. C.) e mangaba (Hancornia speciosa G.). Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, v. 12, n. 2, p. 236-248, 2018.

SOUZA, R. S.; CUELLAR, J. P.; DONADON, J. R.; GUIMARÃES, R. C. A. Compostos bioativos em geleia de bocaiuva com maracujá. Multitemas, v. 24, n. 57, p. 79-94, 2019. 10.20435/multi.v0i_.1803

TACO - TABELA BRASILEIRA DE COMPOSIÇÃO DE ALIMENTOS. 4. ed. rev. e ampl. Campinas: NEPA- UNICAMP, 2011. 161 p.

TELES, A. C. M.; PINTO, E. G.; SANTOS, J. R.; OLIVEIRA, C. F. D.; SOARES, D. S. B. Desenvolvimento e caracterização físico-química de geleia comum e extra de graviola com pimenta. Revista de Agricultura Neotropical, v. 4, n. 1, p. 72-77, 2017. 10.32404/rean.v4i1.1341

VÉRAS, M. L. M.; ARAÚJO, F. F.; GOMES JUNIOR, J.; FINGER, F. L. Enzymatic activity and post-harvest quality of ‘Galia’ melon under storage temperatures and modified atmosphere. Revista Brasileira de Ciências Agrarias, v. 14, n. 1, p. 1-6, 2019. 10.5039/agraria.v14i1a5617

VIANA, E. S.; JESUS, J. L.; REIS, R. C.; FONSECA, M. D.; SACRAMENTO, C. K. Caracterização físico-química e sensorial de geleia de mamão com araçá-boi. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 34, n. 4, p. 1154-1164, 2012. 10.1590/S0100-29452012000400024

VIEIRA, R. F. F. A.; CARVALHO, C. L. S.; CARVALHO, I. R. A.; CANDIDO, C. J.; SANTOS, E. F.; NOVELLO, D. Adição de farinha da casca de melão em cupcakes altera a composição físico-química e a aceitabilidade entre crianças. Conexão Ci., v. 12, n. 2, p. 22-30, 2017.

WATERHOUSE, A. Folin-ciocalteau micro method for total phenol in wine. American Journal of Enology and Viticulture, p. 3-5, 2006.

Published

01-10-2020

How to Cite

REIS, C. G. dos; FIGUEIREDO, R. M. F. de; QUEIROZ, A. J. de M.; AMADEU, L. T. S.; LIMA, T. L. B. de; COSTA, P. da S. Melon jellies in shell and enriched with mandacaru seeds. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 15, n. 4, p. 414–421, 2020. DOI: 10.18378/rvads.v15i4.7715. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7715. Acesso em: 27 apr. 2024.

Issue

Section

FOOD SCIENCES

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>