Sustainability and food and nutrition security

an approach on availability and access to food in the municipality of Chókwè-Gaza province, Mozambique

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v18i2.9586

Keywords:

Staple foods, Agricultural resources, Food system, Population well-being

Abstract

Food and nutrition insecurity is linked to poverty worldwide. Ensuring food and nutrition security is a major challenge for most families in rural Mozambique. The aim of this study was to assess the state of nutritional and food security in families residing in Chókwè Municipality. The study was conducted using semi-structured interviews with 260 families in 7 neighborhoods. The data collected was analyzed using IBM SPSS 22 static software to obtain percentage values and a food safety index. The study revealed an unstable level of food and nutritional security in the Chókwè municipality of the order of 55%. The minimum monthly household income was about MZN 4,900.00 (US$76.6), an amount that does not ensure the supply of all basic consumer goods to meet families' food needs. Corn, rice, oil and tubers are among the foods most commonly consumed by low-income families in Chókwè. Most of the food consumed by the population came from peasant family production, which depends on the region's soil and climate conditions that are limiting factors in obtaining sufficient and sustainable quantities of food for consumption. Implementing existing food and nutrition security management policies in the country can help reduce the level of food insecurity in the Chókwè community.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Eugenio da Piedade Edmundo Sitoe, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa

Eugenio a Piedade Edmundo Sitoe, Funcionario da Direccao Provincial da Tecnologia , Ensino Superior e Tecnico Profissional, e Licenciado Em Engenharia agricola e Mestrado em Agroecologia, foi nascico em 22/05/1990, Natural de Xai-Xai/Mocambique

References

AJAYI, I. O.; ADEBAMOWO, C.; ADAMI, H. O.; DALAL, S.; DIAMOND, M. B.; BAJUNIRWE, F.; HOLMES, M. D. Diferenças urbano-rural e geográficas no sobrepeso e obesidade em quatro populações adultas da África Subsaariana: um estudo transversal em vários países. BMC Public Health, v.16, p. 1-13, 2016. https://doi.org/10.1186/s12889-016-3789-z

ALMEIDA, F. B, D.; ALMEIDA, L. M. D. M. C.; FERRANTE, V. L. S. B. Avaliação do Programa Bolsa Família na segurança alimentar das famílias rurais do município de Rio Verde, GO: efeitos, entraves e diferenciações. Interacções (Campo Grande) [online]. v.16, n. 2, p. 277-287, 2015. http://dx.doi.org/10.1590/151870122015204.

AMARAL, V. R.; BASSO. D. Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil: uma análise em perspectiva histórica. COLÓQUIO-Revista do Desenvolvimento Regional, v. 13, n. 1, p. 181-200, 2016. https://doi.org/10.26767/386

AMORIM, A. L. B. D.; RIBEIRO, J. R. S.; BANDONI, D. H. Programa Nacional de Alimentação Escolar: estratégias para enfrentar a insegurança alimentar durante e após a COVID-19. Revista de Administração Pública, v 54, n. 4, p. 1134-1145, 2020.

ARNALDO, C.; MUANAMOHA, R. C. Tendências e desafios do crescimento da população em Moçambique. Dinâmicas da população e saúde em Moçambique. Maputo: Centro de Pesquisa em População e Saúde, n. 72, p. 7-35, 2013.

BENDINELLI, W. E.; SU. C. T.; PÉRA, T. G.; CAIXETA FILHO, J. V. What are the main factors that determine post-harvest losses of grains? Sustainable production and consumption, v. 21, p. 228-238, 2020. https://doi.org/10.1016/j.spc.2019.09.002

BRUNNER, G. River Analysis System Hydraulic Reference Manual, Hydrologic Engineering Center, Institute for Water Resources: U.S. Army Corps of Engineers, Davis, p. 547, 2016.

CHIFECHE, V. A. Youth ministry in Mozambique: A practical theological evaluation (Doctoral dissertation, University of Pretoria), 2018. Available in: <http://hdl.handle.net/2263/70234>. Accessed in: 20/03/2023.

CIACH, M.; FRÖHLICH, A. Habitat type, food resources, noise and light pollution explain the species composition, abundance and stability of a winter bird assemblage in an urban environment. Urban Ecosystems, v. 20 n. 3, p. 547-559, 2017. https://doi.org/10.1007/s11252-016-0613-6

CONCEIÇÃO, P.; LEVINE, S.; LIPTON, M.; WARREN-RODRÍGUEZ. A. Toward a food secure future: Ensuring food security for sustainable human development in Sub-Saharan Africa. Food Policy, v. 60, p. 1-9, 2016. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2016.02.003

CONTI, I. L.; BAZOTTI, A.; RADOMSKY, G. F. Agricultura familiar e segurança alimentar e nutricional: um estudo sobre a relação produção-consumo nos municípios de Toledo (PR) e Contagem (MG). Extensão Rural, v. 22, n. 1, p. 56-86, 2015. https://doi.org/10.5902/2318179611935

COSTA, A. L. M.; BARRETO, B. C.; BEVILACQUA, S.; JÚNIOR, E. V. M. Rotulagem. Segurança Alimentar e Nutricional e Políticas Públicas: uma análise bibliométrica. Revista Gestão & Políticas Públicas, v. 10, n. 2, p. 224-242, 2020. https://doi.org/10.11606/issn.2237-1095.v10p224-242

CZARNOBAY, M.; BRIÃO, V. B.; RODRIGUES, V. M.; MILANI, A.; CASTOLDI, V. Cinética de Hidrólise de Lactose em Leite de Ovelha e Leite de Vaca. Revista Ciatec-UPF, v. 9 n. 1, p.15-24, 2017.

DENARDIN, J.; MUTADIUA, C.; MIRANDA, C.; SILVA, H. R.; SILVA FILHO, P. M.; FERREIRA, G.; PIRES. J. Resposta da cultura de trigo à adubação nitrogenada na campanha agrícola 2013/2014 em Lichinga, Niassa, Moçambique, p. 318-328, 2015.

DORNELES, F. M.; MAINARDI, C. F.; BETTENCOURT, A. F.; PIRES, R. G.; SIMÕES, F. D. S. B.; SILVA NASCIMENTO, S. G. Panorama da aquisição de alimentos da Agricultura Familiar para o Programa Nacional de Alimentação Escolar em um município do Rio Grande do Sul. Revista Eletrônica Competências Digitais para Agricultura Familiar, v. 4, n. 1, p. 86-102, 2018.

EKHOLUENETALE, M.; TUDEME, G.; ONIKAN, A.; EKHOLUENETALE, C. E. Desigualdades socioeconômicas na fome oculta, desnutrição e excesso de peso entre crianças menores de cinco anos em 35 países da África Subsaariana. Jornal da Associação Egípcia de Saúde Pública, v. 95, n. 1, p. 1-15, 2020. https://doi.org/10.1186/s42506-019-0034-5

FAO. The state of food insecurity in the world. How does international price volatility affect domestic economies and food security? Rom, 2011. Accessed in: 20/08/2022.

FAO. The state of food insecurity in the world. Metting the 2015 international hunger target. Taking stock of unever progess. Rome, 2015. Accessed in: 20/08/ 2022.

GUANZIROLI, C. E.; GUANZIROLI, T. Modernização da Agricultura em Moçambique: determinantes da renda agrícola. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 53, p. 115-128, 2015. https://doi.org/10.1590/1234-56781806-94790053s01009

GUERRA, L. D. D. S.; Cervato-Mancuso, A. M.; Bezerra, A. C. D. Alimentação: um direito humano em disputa-focos temática para compreensão e atuação em segurança alimentar e nutricional. Ciência & Saúde Coletiva, v. 24, n. 9, p. 3369-3394, 2019. https://doi.org/10.1590/1413-81232018249.20302017

GUERRA, L. D. D. S.; ESPINOSA, M. M.; BEZERRA, A. C. D.; GUIMARÃES, L. V.; MARTINS, M. S. A. S. Desafios para a Segurança Alimentar e Nutricional na Amazônia: disponibilidade e consumo em domicílios com adolescentes. Ciência & Saúde Coletiva, v. 23, n. 12, p. 4043-4054, 2018. https://doi.org/10.1590/1413-812320182312.26352016

IGLESIAS, J. E. L.; PÉREZ, J. T. Evaluación de los desechos frescos de pescado y ensilados como única fuente de proteína animal en la alimentación de híbrido de Clarias, n. 25, 22-27, 2016.

INE, INSTITUTO NACIONAL DE ESTATÍSTICA. Relatório final do IV Censo da População e Habitação, 2017. Available in: . Accessed in: 22/07/2022.

INE, INSTITUTO NACIONAL DE ESTATÍSTICA. Relatório sobre o inquérito de orçamento dos agregados familiares, 2015. Available in: . Accessed in: 20/07/2022.

JUVINO, J. S.; FRAGA, L. N.; SIQUEIRA, R. L.; CARVALHO, I. M. M. Gestão de pessoas e segurança alimentar: um estudo em unidades produtoras de refeições hospitalares em Sergipe. Research, Society and Development, v. 9, n. 10, e439108115-e439108115, 2020. http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i10.8115

LEÃO, A. L. M. O direito humano à alimentação e o sistema nacional de segurança alimentar e nutricional. ABRANDH: Brasília (DF), 2013.

LEIRA, E. M.; RAFAEL, J.; BATA, M. O.; MECHISSO, M.; MCNABB, M.; ENGELBRECHT, R.; MALÓ, S. Atlas for Disaster Preparedness and Response in the Limpopo Basin, 2002. Available in: <http://edmc1.dwaf.gov.za/library/limpopo/index.htm>. Accessed in: 15/02/2022.

LOPES, E. V.; PADILHA, N. S. Direito à informação na rotulagem de alimentos transgênicos como garantia da segurança alimentar humana frente ao PLC 34/2015. Revista de Direito, Globalização e Responsabilidade nas Relações de Consumo, v. 5, n. 1, 61-81, 2019.

LOPES, M. A.; MAIA, E. M.; BRUHN, F. R. P.; CUSTÓDIO, I. A.; ROCHA, C. M. B. M. D.; FARIA, P. B. Fatores associados à percepção e atitude de consumidores de carne bovina com certificação de origem em Uberlândia, Minas Gerais. Revista Ceres, 64, 31-39, 2017.

MADR. Inquérito Agrícola Integrado – Moçambique. 2020. Available in: https://www.agricultura.gov.mz/estatisticas/inquerito-agricola-integrado/. Accessed in: 10/01/2021.

MANANDHAR, A.; MILINDI, P.; SHAH, A. An overview of the post-harvest grain storage practices of smallholder farmers in developing countries. Agriculture, v. 8 n. 4, p. 57, 2018. https://doi.org/10.3390/agriculture8040057

MARASSIRO, M. J.; OLIVEIRA, M. L. R.; PURIFICAÇÃO PEREIRA, G. Agricultura familiar em Moçambique: Características e desafios. Research, Society and Development, v. 10, n. 6, 2021. https://doi.org/10.33448/rsd-v10i6.15682

MARIO, M.; MONJANE, C.; & SANTOS, R. The Education Sector in Mozambique: From Access to Epistemic Quality in Primary Education. United Nations University, 2020. https://doi.org/10.35188/UNU-WIDER/2020/887-0

MESTERHÁZY, Á.; OLÁH, J.; POPP, J. Losses in the grain supply chain: Causes and solutions. Sustainability, v. 12, n. 6, p. 2342, 2020. https://doi.org/10.3390/su12062342

MOPERA, L. E. Food loss in the food value chain: the Philippine agriculture scenario. Journal of Developments in Sustainable Agriculture, v. 11, n. 1, 8-16, 2016. https://doi.org/10.11178/jdsa.11.8

MORAIS, D. C.; LOPES, S. O.; PRIORE, S. E. Indicadores de avaliação da Insegurança Alimentar e Nutricional e fatores associados: Revisão Sistemática. Ciênc Saúde Colet, v.25, n. 7, 2687-700, 2020. https://doi.org/10.1590/1413-81232020257.23672018.

MOSCA, J. Agricultura Familiar em Moçambique: Ideolgias e Políticas. Centro de Estudos sobre a África, Ásia e América Latina. Lisboa. School of Enconomics & Management, CEsA Working Paper 127, 1-34, 2014.

MOURA, N.; MASQUIO. T. História alimentar-Ftc. Inquérito de consumo alimentar. Faculdade de Tecnologia e Ciências (FTC), 2014. Accessed in: 16/08/2020

MUANAMOHA, R. C.; MAHARAJ, B.; PRESTON-WHYTE, E. Social networks and undocumented Mozambican migration to South Africa. Geoforum, v. (6), p. 885-896, 2010. https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2010.06.001

MUTIE, E. C.; JOSE, A. E. State of food and nutrition security of rural communities in massingir district, mozambique. Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences. V. 12, n. 132. p 26-35, 2022, UDC 332; DOI 10.18551/rjoas.2022-12.04.

NGEMA, P. Z.; SIBANDA, M.; MUSEMWA. L. Household food security status and its determinants in Maphumulo local municipality, South Africa. Sustainability, v. 10, n. 9, p. 3307, 2018. https://doi.org/10.3390/su10093307

OPITZ, I.; BERGES, R.; PIORR, A.; KRIKSER, T. Contributing to food security in urban areas: differences between urban agriculture and peri-urban agriculture in the Global North. Agriculture and Human Values, v. 33, n. 2, p. 341-358, 2016. https://doi.org/10.1007/S10460-015-9610-2

PARRY, M.; EVANS, A.; ROSEGRANT, M. W.; WHEELER, T. Climate change and hunger: responding to the challenge. Intl Food Policy Res Inst, 2009.

RIBEIRO, F. D. A. S.; RODRIGUES, L. A.; FERNANDES, J. B. K. Desempenho de juvenis de acará-bandeira (Pterophyllum scalare) com diferentes níveis de proteína bruta na dieta. Boletim do Instituto de Pesca, v. 33, n. 2, p. 195-203, 2018.

RIBEIRO, J. S.; SANTO, S. M. C.; SOARES, T. M. B.; ACCIOLY, J. A. B. Segurança Alimentar e Nutricional: avaliação e fatores determinantes em consórcio de municípios, Bahia, Brasil. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, p. 83-100, 2018. https://doi.org/10.12957/demetra.2018.30001

ROJAS-DOWNING, M. M.; NEJADHASHEMI, A. P.; HARRIGAN, T.; WOZNICKI, S. A. Climate change and livestock: Impacts, adaptation, and mitigation. Climate Risk Management, v. 16, p. 145-163, 2017. https://doi.org/10.1016/j.crm.2017.02.001

SANTOS, M. C. L.; SHINOHARA, N. K. S.; MENDONÇA PIMENTEL, R. M.; FÁTIMA PADILHA, M. D. R. Rotulagem da goma de tapioca. Journal of Environmental Analysis and Progress, v. 3, n. 3, p. 330-338, 2018. https://doi.org/10.24221/jeap.3.3.2018.2085.330-338

SCHABARUM, J. C.; TRICHES, R. M. Aquisição de produtos da agricultura familiar em municípios paranaenses: análise dos produtos comercializados e dos preços praticados. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 57, p. 49-62, 2019. https://doi.org/10.1590/1234-56781806-94790570103

SEARCHINGER, T. D.; WIRSENIUS, S.; BERINGER, T.; DUMAS, P. Assessing the efficiency of changes in land use for mitigating climate change. Nature, v. 564, n. 7735, p. 249-253, 2018. https://doi.org/10.1038/s41586-018-0757-z

SECOR, A. Social surveys, interviews, and focus groups. In Research methods in geography: A critical introduction, ed. B. Gomez, and J.P. Jones III, 194–205. New Delhi: Blackwell Publishing Ltd, 2010.

SETSAN. Estratégia e plano de acção de segurança alimentar e nutricional (2008-2015), Maputo, 2007. Available in: http://www.setsan.gov.mz/index.php/politicas-e-estrategias/esan-ii. Accessed in: 22/08/2022

SETSAN. Relatório da Monitória da Situação de Segurança Alimentar e Nutricional. MASA. Maputo, 2014. Available in: http://www.setsan.gov.mz/index.php/politicas-e-estrategias/esan-ii. Accessed on Accessed in: 22/08/2022

SILVA, K. D. S. M.; SILVA FONTOURA, E.; BLÜMKE, A. C.; MATTOS MARGUTTI, K. M. Insegurança alimentar e sua relação com fatores socioeconómicos de nutrizes atendidas na atenção primária. Disciplinarum Scientia Saúde, v. 16, n. 2, p. 221-229, 2015.

SILVA, M. B.; SILVA RAPOSO, J. D. A.; RAMOS, L. D. S. N. Consumidores de Ovos de Galinha do Município de Teresina, PI. Revista Brasileira de Pesquisa em Alimentos v. 6, n 1, p. 56-63, 2015. https://doi.org/10.14685/rebrapa.v6i1.180

SILVA, R. P.; LORENZO, H. C.; NASCIMENTO, A. S.; FERRANTE, V. L. S. B.; JUNIOR, N. N. G. O papel do estado na segurança alimentar e nutricional: desafios e problemas do SISAN. Retratos de Assentamentos, v. 23 n. 2, p. 174-204, 2020. https://doi.org/10.25059/2527-2594/retratosdeassentamentos/2020.v23i2.417

SITOE, E. D. P. E.; JOSE, A. E.; NUVUNGA, S. B. P. Sustentabilidade ecológica e socioeconômica em agroecossistema de base familiar na Província de Gaza, Moçambique. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 15, n. 1, p. 40-47, 2020. https://doi.org/10.18378/rvads.v15i1.6685

SUZART, A. S.; FERREIRA, A. P. Avaliação do Programa Bolsa Família (PBF) na segurança alimentar e nutricional das famílias beneficiadas, Vitória da Conquista, BA. Interações (Campo Grande), v. 19, n. 3, p. 585-95, 2018. https://doi.org/10.20435/inter.v19i3.1636

TOMAZINI, C. G.; LEITE, C. K. D. S. Programa Fome Zero e o paradigma da segurança alimentar: ascensão e queda de uma coalisão. Revista de Sociologia e Política, v. 24, p. 13-30, 2016.

TORRES, D. A. P. Segurança alimentar e volatilidade de preços: Uma discussão com base no projeto Foodsecure. Revista de Política Agrícola, v. 26, n. 2, p. 115-124, 2017.

VAN DER BERG, S.; DA MAIA, C.; BURGER, C. Educational inequality in Mozambique (No. 2017/212). WIDER Working Paper, 2017. http://hdl.handle.net/10419/213101

WALKER, T.; SILIM, S.; CUNGUARA, B.; DONOVAN, C.; RAO, P. P.; AMANE, M.; SIAMBI, M. A Expansão do Feijão Bóer na Agricultura Familiar em Moçambique: Uma História de Sucesso. No. 1098-2016-88847, p. 1-28, 2016. http://www.meas-extension.org

WEISS, D. J.; NELSON, A.; GIBSON, H. S.; TEMPERLEY, W.; PEEDELL, S.; LIEBER, A.; GETHING, P. W. A global map of travel time to cities to assess inequalities in accessibility in 2015. Nature, v. 55, n. 7688, p. 333-336, 2018. https://doi.org/10.1038/nature25181

WHEELER, T.; VON BRAUN, J. Climate change impacts on global food security. Science, v. 34, n. 6145, p. 508-513, 2013. https://doi.org/10.1126/ciência.1239402

WOSSEN, T.; BERGER, T.; HAILE, M. G.; TROOST, C. Impacts of climate variability and food price volatility on household income and food security of farm households in East and West Africa. Agricultural systems, v. 163, p. 7-15, 2018. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.02.006

ZANELA, M. B.; RIBEIRO, M. E. R.; DERETTI, R. M.; ALVARENGA, M. B. Produção de leite seguro. 7 Dia de Campo do Leite: Da Pesquisa para o Produtor, 2018.

Sustainability and food and nutrition security

Downloads

Published

02-05-2023

How to Cite

DOMINGOS, B. S.; ELÍSIO JOSÉ, A.; SITOE, E. da P. E.; FILIPE FRANCISCO, B. Sustainability and food and nutrition security: an approach on availability and access to food in the municipality of Chókwè-Gaza province, Mozambique. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 18, n. 2, p. 62–71, 2023. DOI: 10.18378/rvads.v18i2.9586. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9586. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.