SENSORIAL CHARACTERIZATION OF PASSION FRUIT CREAMY JAM WITH HONEY Apis mellifera
Keywords:
Hedonic scale, Sucrose, Replacement, DessertAbstract
Passion fruit (Passiflora edulis) is a fruit of great social importance used to prepare a variety of sweetened products. Honey is a sweet liquid that is “manufactured” by different species of honeybees, such as Apis mellifera, from the nectar of flowers. The creamy jam is made by the mix of the fruit pulp and sugar under heating. Thus, the objective of this study was to evaluate the sensory acceptance of creamy passion fruit jam made with the addition of honey (Apis mellifera) as a sucrose/sugar replacer. Four formulations were elaborated: D0 (100% sucrose); D25 (25% honey, 75% sucrose); D50 (50% honey, 50% sucrose); and D100 (100% honey). The passion fruit jams were produced in the Fruits and Vegetable Processing Technology Laboratory IFPB- Campus Sousa. Fifty untrained assessors, including students, professors and staffs of the institution, participated in the assessment. For the test was used a form with the hedonic scale of nine points. The points ranged from (1 - i liked it very much to 9 - i liked it very much). For this type of product, the following attributes were evaluated: appearance, viscosity, color, aroma, flavor and overall impression. The D25 and D50 products presented greater acceptance for flavor and overall impression attributes (P 0.05). Therefore, the substitution of sucrose/sugar by honey in creamy jams denotes modifications of the flavor. New tests and formulations can be performed to improve the flavor attribute, this do not imply the addition of lower content of honey.Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Termo de cessão de direitos autorias
Esta é uma revista de acesso livre, em que, utiliza o termo de cessão seguindo a lei nº 9.610/1998, que altera, atualiza e consolida a legislação sobre direitos autorais no Brasil.
O(s) autor(es) doravante designado(s) CEDENTE, por meio desta, publica a OBRA no Caderno Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, representada pelo Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA), estabelecida na Rua Vicente Alves da Silva, 101, Bairro Petrópolis, Cidade de Pombal, Paraíba, Brasil. Caixa Postal 54 CEP 58840-000 doravante designada CESSIONÁRIA, nas condições descritas a seguir:
O CEDENTE declara que é (são) autor(es) e titular(es) da propriedade dos direitos autorais da OBRA submetida.
O CEDENTE declara que a OBRA não infringe direitos autorais e/ou outros direitos de propriedade de terceiros, que a divulgação de imagens (caso as mesmas existam) foi autorizada e que assume integral responsabilidade moral e/ou patrimonial, pelo seu conteúdo, perante terceiros.
O CEDENTE mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de divulgação da OBRA, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY.
O CEDENTE têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista.
O CEDENTE têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.