Omega 3 supplementation: impacts in schizophrenic disorders

Authors

  • Durval de Brito Neto Centro Universitário de Patos
  • Lívia Palácio de Queiroz Centro Universitário de Patos
  • Mariana Alves de Sousa Centro Universitário de Patos
  • Gilvani Batista de Melo Filho Centro Universitário de Patos
  • Lidya Hellen de Sousa Oliveira Centro Universitário de Patos
  • Milena Nunes Alves de Sousa Centro Universitário de Patos (UNIFIP) e Faculdade São Francisco da Paraíba (FASP) http://orcid.org/0000-0001-8327-9147

DOI:

https://doi.org/10.18378/rbfh.v11i1.9545

Keywords:

Schizophrenia; Therapeutics; Signs and Symptoms; Health Promotion.

Abstract

Introduction: Schizophrenia is a disease with multifactorial causes, including neurochemical changes, in which omega 3 supplementation appears as an adjuvant to treatment, in the search for remyelination of central nervous system neurons. Objective: To synthesize the main results and benefits of omega 3 supplementation in the different stages and symptoms of schizophrenia and analyzing its effectiveness as an adjuvant treatment. Method: Integrative review, carried out in electronic databases. The Health Sciences Descriptors in English Schizophrenia and "omega 3" were selected. 444 articles were identified, among them, only 13 documents fit the chosen inclusion criteria: descriptors in the title, time frame and English language. Duplicate studies were excluded, remaining once. Results: Omega 3 supplementation was more effective in patients with early stage schizophrenia, especially when supplemented soon after the first symptoms. This therapy showed greater benefits when associated with antipsychotics, and dose adjustments can be made based on it. Conclusion: The use of supplementation of this fatty acid proved to be interesting for the maintenance of its basal levels.

Author Biographies

Durval de Brito Neto, Centro Universitário de Patos

Estudante de Medicina do Centro Universitário de Patos (UNIFIP).

Lívia Palácio de Queiroz, Centro Universitário de Patos

Estudante de Medicina do Centro Universitário de Patos (UNIFIP).

Mariana Alves de Sousa, Centro Universitário de Patos

Estudante de Medicina do Centro Universitário de Patos (UNIFIP).

Gilvani Batista de Melo Filho, Centro Universitário de Patos

Estudante de Medicina do Centro Universitário de Patos (UNIFIP).

Lidya Hellen de Sousa Oliveira, Centro Universitário de Patos

Estudante de Medicina do Centro Universitário de Patos (UNIFIP).

Milena Nunes Alves de Sousa, Centro Universitário de Patos (UNIFIP) e Faculdade São Francisco da Paraíba (FASP)

Enfermeira, Administradora e Turismóloga. Mestre em Ciências da Saúde. Doutorado e Pós-Doutorado em Promoção de Saúde. Pós-Doutora em Sistemas Agroindustriais pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Docente no Curso de Medicina do Centro Universitário de Patos (UNIFIP), Patos, Paraíba, Brasil.

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Published

2022-09-30

How to Cite

Brito Neto, D. de ., Queiroz, L. P. de ., Sousa, M. A. de, Melo Filho, G. B. de ., Oliveira, L. H. de S. ., & Sousa, M. N. A. de. (2022). Omega 3 supplementation: impacts in schizophrenic disorders. Revista Brasileira De Filosofia E História, 11(1), 228–237. https://doi.org/10.18378/rbfh.v11i1.9545

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