Waste in the Fish Iron Market, Ver-o-Peso Complex, Belém, Pará

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i4.6687

Keywords:

Fishing, Waste, Destination

Abstract

Ver-o-Peso Complex is located in the city of Belém, Pará, and is considered the largest free market in Latin America. The Fish Iron Market is part of this complex, and is where fish is marketed, filleting is processed, and other types of cuts occur, which generate waste. The aim of this study was to conduct a survey on the generation and disposal of fish waste generated in the Fish Iron Market of Ver-o-Peso Complex. Data were collected in 2015 and 2018, and information on fish waste was obtained by applying forms with market vendors. Additionally, fish waste was sorted and weighed, and divided in type 1 (skin), type 2 (carcass), and type 3 (others), the latter encompassing other types of waste. In 2018, 1,845.65 kg of fish waste was generated in one single day, and fish carcass was the most recurring waste category. The other categories were low and were not found in the intestines, as fish is usually eviscerated while still on board the vessel. Most merchants produce 50 kg or more of waste per box daily, and most of this waste is disposed in landfills. The majority of merchants who produced the waste from which the sample was collected were familiar with the use of fish waste in the production of fertilizers, animal feed, and human food. The most frequent waste item in the Fish Iron Market of Ver-o-Peso Complex is carcass, and the quantification of this waste reaches a total value higher than one ton per day.

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Author Biographies

Evelyn Rafaelle de Oliveira Souza, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA - 2011). Mestrado pelo Programa de Pós Graduação em Ecologia Aquática e Pesca da Universidade Federal do Pará (UFPA - 2015). Com Licenciatura em Ciências Biológicas em andamento por meio do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA - em andamento).

Bruno Pedroso da Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará

Possui graduação em Biomedicina pela Faculdade Integrada Brasil Amazônia (FIBRA-2018). Graduando do 7º semestre do Curso de Licenciatura em Ciências Biológicas no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA).

Luis Otávio do Canto, Universidade Federal do Pará

Estudou Filosofia (1984-1986) e Geografia na Universidade Federal do Pará - UFPA, (1986-1989). Especializou-se em Políticas Científicas e Tecnológicas pelo Núcleo de Altos Estudos Amazônicos - NAEA/UFPA, (1989) e Ciências do Ambiente pela Pontifícia Universidade Católica de Belo Horizonte - PUC/BH, (1993). Fez mestrado em Geografia Humana na Universidade de São Paulo - USP, (1995-1998). Estudou Ciências Ambientais na Universidade do Quebec em Montreal - UQAM, (2003-2004). Doutorou-se em Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2009-2012). É Professor da Universidade Federal do Pará desde 1992, com atuação na Faculdade de Geografia e Cartografia, Escola de Aplicação e Núcleo de Meio Ambiente. Em 2016, por meio da Defesa de Memorial se tornou PROFESSOR TITULAR da UFPA. Em 2017 tornou-se Membro Efetivo do Instituto Histórico e Geográfico do Pará (IHGP). Tem experiência na área de Geografia e na área interdisciplinar, com ênfase em populações e ambientes das amazônias; conflitos socioambientais; ordenamento territorial das áreas inundáveis e costeiras das amazônias brasileiras. Atualmente é coordenador do Programa de Pós-Graduação em Gestão de Recursos Naturais e Desenvolvimento Local na Amazônia, Núcleo de Meio Ambiente da Universidade Federal do Pará (PPGEDAM/NUMA/UFPA). Líder do Grupo de Pesquisa Sociedade-Ambiente das Amazônias (GPSA-Amazônias).

Altem Nascimento Pontes, Universidade do Estado do Pará

Licenciado em Física pela Universidade Federal do Pará (1991); Bacharel em Física pela Universidade Federal do Pará (1994); Mestre em Geofísica pela Universidade Federal do Pará (1995) e Doutor em Ciências, na modalidade Física, pela Universidade Estadual de Campinas (2001). Atualmente é Professor Associado II da Universidade Federal do Pará e Professor Adjunto IV da Universidade do Estado do Pará. Sua linha de pesquisa é Estudos e Pesquisas Interdisciplinares que envolvam Ciência, Tecnologia, Inovação, Educação, Cultura, Saúde e/ou Meio Ambiente. Outra linha de pesquisa de interesse é a Modelagem Ambiental e Ecológica de Ecossistemas Amazônicos.

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Resíduos de peixe do Mercado de Ferro, Complexo do Ver-o-Peso, Belém, Pará

Published

01-10-2019

How to Cite

SOUZA, E. R. de O.; DA SILVA, B. P.; CANTO, L. O. do; PONTES, A. N. Waste in the Fish Iron Market, Ver-o-Peso Complex, Belém, Pará. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 4, p. 562–570, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i4.6687. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6687. Acesso em: 22 dec. 2024.

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