Waste in the Fish Iron Market, Ver-o-Peso Complex, Belém, Pará

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i4.6687

Keywords:

Fishing, Waste, Destination

Abstract

Ver-o-Peso Complex is located in the city of Belém, Pará, and is considered the largest free market in Latin America. The Fish Iron Market is part of this complex, and is where fish is marketed, filleting is processed, and other types of cuts occur, which generate waste. The aim of this study was to conduct a survey on the generation and disposal of fish waste generated in the Fish Iron Market of Ver-o-Peso Complex. Data were collected in 2015 and 2018, and information on fish waste was obtained by applying forms with market vendors. Additionally, fish waste was sorted and weighed, and divided in type 1 (skin), type 2 (carcass), and type 3 (others), the latter encompassing other types of waste. In 2018, 1,845.65 kg of fish waste was generated in one single day, and fish carcass was the most recurring waste category. The other categories were low and were not found in the intestines, as fish is usually eviscerated while still on board the vessel. Most merchants produce 50 kg or more of waste per box daily, and most of this waste is disposed in landfills. The majority of merchants who produced the waste from which the sample was collected were familiar with the use of fish waste in the production of fertilizers, animal feed, and human food. The most frequent waste item in the Fish Iron Market of Ver-o-Peso Complex is carcass, and the quantification of this waste reaches a total value higher than one ton per day.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Evelyn Rafaelle de Oliveira Souza, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA - 2011). Mestrado pelo Programa de Pós Graduação em Ecologia Aquática e Pesca da Universidade Federal do Pará (UFPA - 2015). Com Licenciatura em Ciências Biológicas em andamento por meio do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA - em andamento).

Bruno Pedroso da Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará

Possui graduação em Biomedicina pela Faculdade Integrada Brasil Amazônia (FIBRA-2018). Graduando do 7º semestre do Curso de Licenciatura em Ciências Biológicas no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA).

Luis Otávio do Canto, Universidade Federal do Pará

Estudou Filosofia (1984-1986) e Geografia na Universidade Federal do Pará - UFPA, (1986-1989). Especializou-se em Políticas Científicas e Tecnológicas pelo Núcleo de Altos Estudos Amazônicos - NAEA/UFPA, (1989) e Ciências do Ambiente pela Pontifícia Universidade Católica de Belo Horizonte - PUC/BH, (1993). Fez mestrado em Geografia Humana na Universidade de São Paulo - USP, (1995-1998). Estudou Ciências Ambientais na Universidade do Quebec em Montreal - UQAM, (2003-2004). Doutorou-se em Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2009-2012). É Professor da Universidade Federal do Pará desde 1992, com atuação na Faculdade de Geografia e Cartografia, Escola de Aplicação e Núcleo de Meio Ambiente. Em 2016, por meio da Defesa de Memorial se tornou PROFESSOR TITULAR da UFPA. Em 2017 tornou-se Membro Efetivo do Instituto Histórico e Geográfico do Pará (IHGP). Tem experiência na área de Geografia e na área interdisciplinar, com ênfase em populações e ambientes das amazônias; conflitos socioambientais; ordenamento territorial das áreas inundáveis e costeiras das amazônias brasileiras. Atualmente é coordenador do Programa de Pós-Graduação em Gestão de Recursos Naturais e Desenvolvimento Local na Amazônia, Núcleo de Meio Ambiente da Universidade Federal do Pará (PPGEDAM/NUMA/UFPA). Líder do Grupo de Pesquisa Sociedade-Ambiente das Amazônias (GPSA-Amazônias).

Altem Nascimento Pontes, Universidade do Estado do Pará

Licenciado em Física pela Universidade Federal do Pará (1991); Bacharel em Física pela Universidade Federal do Pará (1994); Mestre em Geofísica pela Universidade Federal do Pará (1995) e Doutor em Ciências, na modalidade Física, pela Universidade Estadual de Campinas (2001). Atualmente é Professor Associado II da Universidade Federal do Pará e Professor Adjunto IV da Universidade do Estado do Pará. Sua linha de pesquisa é Estudos e Pesquisas Interdisciplinares que envolvam Ciência, Tecnologia, Inovação, Educação, Cultura, Saúde e/ou Meio Ambiente. Outra linha de pesquisa de interesse é a Modelagem Ambiental e Ecológica de Ecossistemas Amazônicos.

References

ABDEL-SHAFY, H. I.; MANSOUR, M. S. M. Solid waste issue: Sources, composition, disposal, recycling, and valorization. Egyptian Journal of Petroleum, v.27, n.4. p.1275-1290, 2018. 10.1016/j.ejpe.2018.07.003

ADEPARÁ. Agência de defensa agropecuária do estado do Pará – ADEPARÁ. 2017. Adepará reforçará fiscalização da saída do pescado durante a Semana Santa. 2017. Disponível em: <http://www.adepara.pa.gov.br/artigos/adepará-reforçará-fiscalização-da-saída-do-pescado-durante-semana-santa>. Acesso em: 24 Set. 2018.

ALBERT, R. J.; MCLAUGHLIN, C.; FALATKO, D. Characterization of fish hold effluent discharged from comercial fishing vessels into harbor waters. Marine Pollution Bulletin, v.87, n.1, p.29-38, 2014. 10.1016/j.marpolbul.2014.08.

ALMEIDA¸ R. N.; BITENCOURT, D. V.; PEDROTTI, A.; SANTOS, L. C. P. A problemática dos resíduos sólidos urbanos. Interfaces Científicas - Saúde e Ambiente, v. 2, n. 1, p. 25-36, 2013.

ALVES, E. M. P.; SILVA, A.; SOUSA, C. L.; FIGUEIREDO, H. M.; NEVES, E. A. Aspectos higiênicos-sanitários das instalações do mercado Ver-o-Peso e avaliação da temperatura dos peixes comercializados. Revista Ciência e Desenvolvimento, v.10, n.2, p.25-43, 2017.

AMARAL, M. T.; APARÍCIO, G. K. S.; SOUZA, P. L.; SANTOS, A. M. L. Aplicação de tecnologias tradicionais no beneficiamento do pescado na região do baixo amazonas, estado do Pará. Revista Gestão, Inovação e Tecnologias, v.7, n.1, p.3708-3721, 2017. 10.7198/geintec.v7i1.840.

ARCHER, M.; WATSON, R.; DENTON, J. W. Fish waste production in the United Kingdom: The quantities produced and opportunities for better utilisation. Seafish Report, n.SR537, 2001. 57p.

BARTHEM, R. B. O desembarque na região de Belém e a pesca na foz amazônica. In: Ruffino, M. L. A pesca e os recursos pesqueiros na Amazônia brasileira. Manaus: Ibama/ProVárzea, 2004. 272p.

BELÉM. Anuário Estatístico do Município de Belém, v. 16, 2011 – Belém: Secretaria Municipal de Coordenação Geral do Planejamento e Gestão, 2012. 411 p.

BELÉM. Prefeitura Municipal de Belém. História de Belém – PA. Belém-tur. Disponível em: <http://www.belem.pa.gov.br/belemtur/site/?page_id=459> . Acesso em: 06 Jul. 2018a.

BELÉM. Prefeitura Municipal de Belém. Secretaria Municipal de Saneamento (SESAN). Limpeza: Feiras de Belém contam com coleta diária de lixo e lavagem programada. 2018. Disponível em: <http://agenciabelem.com.br/Noticia/170585/feiras-de-belem-contam-com-coleta-diaria-de-lixo-e-lavagem-programada>. Acesso em: 15 Jul. 2018b.

BRASIL. Lei nº 12.305, de 2 de agosto de 2010. Institui a Política Nacional de Resíduos Sólidos; altera a Lei no 9.605, de 12 de fevereiro de 1998; e dá outras providências. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2010/lei/l12305.htm>. Acesso em: 14 Jul. 2018.

BRASIL. Ministério da Pesca e Aquicultura (MPA). Relatório referente à coleta dos dados da produção de pesca e aquicultura realizada pela Secretaria – Executiva do Ministério da Pesca e Aquicultura. 2014.

COSTA, S. R.; SOUZA, P. A. R. O impacto dos resíduos de pescado: O caso da “Feira do Bagaço” no município de Parintins no Amazonas. Revista DELOS, v.5, n.14, 2012.

COSTA, W. M.; VEIGA, J. M. A. V.; MOURÃO, M. C.; RODRIGUES, J. M.; SANTOS, J. F. Aproveitamento de resíduos de pescado: o artesanato com escamas de peixe. Revista Ciência em Extensão, v.12, n.2, p.8-17, 2016.

CRUZ, C. F.; MESQUITA, F. J.; SARQUIS, G. B. Mercado de Ferro : restauração e conservação 2010/2015. – Belém, PA: Iphan-PA, 2015. 18p.

DOU, Z.; TOTH, J. D.; WESTENDORF, M. L. Food waste for livestock feeding: Feasibility, safety, and sustainability implications. Global Food Security, v.17, n.1, p.154-161, 2018. 10.1016/j.gfs.2017.12.003.

Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO. The State of World Fisheries and Aquaculture: Meeting the sustainable development goals. Rome: FAO, 2018. 227p.

FRASLIN, C.; DUPONT-NIVET, M.; HAFFRAY, P.; BESTIN, A.; VANDEPUTTE, M. How to genetically increase fillet yield in fish: New insights from simulations based on field data. Aquaculture, v.486, n.3, p.175-183, 2018. 10.1016/j.aquaculture.2017.12.012.

GREGGIO, N.; CARLINI, C.; CONTIN, A.; SOLDANO, M.; MARAZZA, D. Exploitable fish waste and stranded beach debris in the Emilia-Romagna Region (Italy). Waste Management, v.78, n.1, p.566-575, 2018. 10.1016/j.wasman.2018.06.034.

GUIMARÃES, J. T.; SOUZAA, A. L. M.; BRÍGIDA, A. I. S.; FURTADO, A. A. L.; CHICRALA, P. C. M. S.; SANTOS, V. R. V.; ALVES, R. R.; LUIZ, D. B.; MESQUITA, E. F. M. Quantification and characterization of effluents from the seafood processing industry aiming at water reuse: A pilot study. Journal of Water Process Engineering, v.26, p.138-145, 2018.

HOORNWEG, D.; BHADA-TATA, P. What a Waste: A Global Review of Solid Waste Management. Washington: World Bank, 2012. 116p.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). População. Disponível em:<https://www.ibge.gov.br/estatisticas-novoportal/por-cidade-estado-estatisticas.html?t=destaques&c=1501402>. Acesso em: 15 Jul. 2018.

Instituto do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional (IPHAN-PA). Revitalização da feira do Ver-o-Peso Projeto básico. Disponível em: <http://portal.iphan.gov.br/uploads/ckfinder/arquivos/1_%20Ver-o-Peso%20-%20APRESENTAÇÃO%20R01.pdf>. Acesso em: 22 Jul. 2018.

LEITE, S. B. P.; SUCASAS, L. F. A.; OETTERER, M. Resíduos da comercialização de pescado marinho – volume de descarte e aspectos microbiológicos. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v.10, n.1, p.2112-2125, 2016.

LOPES, I. G.; OLIVEIRA, R. G.; RAMOS, F. M. Perfil do consumo de peixes pela população brasileira. Biota Amazônia, v.6, n.2, p.62-65, 2016. 10.18561/2179-5746/biotaamazonia.v6n2p62-65.

MATOS, I. P.; LUCENA, F. Descrição da pesca da pescada-amarela, Cynoscionacoupa, da costa do Pará. Arquivos de Ciências do Mar, v.39, n.1, p.66-73, 2006.

NNALI, K. E.; OKE, A. O. The utilization of fish and fish farm wastes in biogas production: “a review”. The utilization of fish and fish farm wastes in biogas production: “a review”. Advances in Agriculture, Sciences and Engineering Research, v.3, n.1, p.656-667, 2013.

OLIVEIRA NETO, A.; DINIZ, J. D. A.; LEITÃO, W. M.; SAMPAIO, D. S. Coordenação do Comércio Atacadista de Pescado no Mercado do Ver-o-Peso, em Belém-Pará. Revista de Economia e Sociologia Rural, v.54, n.3, p.483-496, 2016.

PALHETA, J. M.; SILVA, C. N. Pesca e territorialidades: contribuições para análise espacial da atividade pesqueira. 1.ed. Belém: GAPTA/UFPA, 2011. 308p.

SCHERHAUFER, S.; MOATES, G.; HARTIKAINEN, H.; WALDRON, K.; OBERSTEINER, G. Environmental impacts of food waste in Europe. Waste Management, v.77, n.1, p.98-113, 2018. 10.1016/j.wasman.2018.04.038.

SILVA, J. R.; COSTA, L. K. S.; SILVA, F. L. Técnicas de análise multivariada no agrupamento e classificação dos estados brasileiros segundo a produção pesqueira nacional. Observatorio de la Economía Latinoamericana, v.1, n.190, 2013. Disponível em: <http://www.eumed.net/cursecon/ecolat/br/13/pesca-nacional.hmtl>. Acesso em: 15 Jul. 2018.

SOUSA, E.; ALVES, R. J. M.; SILVA, J. M.; DIAS, N. M.; SILVA, L. C. Prospecção socioeconômica em feiras livres: o caso do Complexo do Ver-o-Peso, Belém, Pará, Brasil. Revista Espacios, v.38, n.36, 2017. Disponível em: <https://www.revistaespacios.com/a17v38n36/17383605.html>. Acesso em: 15 Jul. 2018.

VANDEPUTTE, M.; PULEDDA, A.; TYRAN, A. S.; BESTIN, A.; COULOMBET, C.; BAJEK, A.; BALDIT, G.; VERGNET, A.; ALLAL, F.; BUGEON, J.; HAFFRAY, P. Investigation of morphological predictors of fillet and carcass yield in European sea bass (Dicentrarchus labrax) for application in selective breeding. Aquaculture, v.470, n.1, p.40-49, 2017. 10.1016/j.aquaculture.2016.12.014.

WANG, F.; CHENG, Z.; REISNER, A.; LIU, Y. Compliance with household solid waste management in rural villages in developing countries. Journal of Cleaner Production, v.202, n.20, p.293-298, 2018. 10.1016/j.jclepro.2018.08.135.

WONG, M. H.; MO, W. Y.; CHOI, W. M.; CHENG, Z.; MAN, Y. B. Recycle food wastes into high quality fish feeds for safe and quality fish production. Environmental Pollution, v.219, n.1, p.631-638, 2016. 10.1016/j.envpol.2016.06.035.

Resíduos de peixe do Mercado de Ferro, Complexo do Ver-o-Peso, Belém, Pará

Published

01-10-2019

How to Cite

SOUZA, E. R. de O.; DA SILVA, B. P.; CANTO, L. O. do; PONTES, A. N. Waste in the Fish Iron Market, Ver-o-Peso Complex, Belém, Pará. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 4, p. 562–570, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i4.6687. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6687. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY

Most read articles by the same author(s)