Biometric analysis in fruit and and sensorial of Guabiju (Myrcianthes pungens)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v16i1.8495

Keywords:

Mirtacea, Guabijuzeiro, Juice acceptance

Abstract

The guabijuzeiro (Myrcianthes pungens) stands out for its coverage throughout the national territory and for the production and sweet taste of the fruits, but few studies have been conducted with this species so far. The objective of the present work was to carry out the biometric characterization of the fruits and the sensory analysis of the juice produced from three guabiju accessions. The methodology used consisted of collecting the fruits for analysis of fruit mass, pulp mass, pulp yield and Brix grade and for the production of guabiju juice. An acceptance test was carried out with 35 untrained evaluators. As a result, it was observed that the average fruit mass was 3.57 g, the pulp mass was 1.81 g, the pulp yield was 49.67 % and the average Brix grade was 14.27 %. Regarding juice production, access 1 produced 300 mL, access 2 200 mL and access 3 400 mL. Regarding sensory analysis, access 1 obtained the best acceptance score by 11.42 % of the evaluators, access 2 by 80 % of the evaluators and access 3 by 8.57 % of the evaluators, which shows the potential of use of these fruits for the development of juices with exotic fruits. It can be concluded that there is variation between accessions in fruit biometry, juice production and degree of acceptance by guabiju juice tasters.

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Author Biographies

Marlene Aparecida Rodrigues, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Bacharel em Gestão Ambiental. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Divanilde Guerra, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Engenheira Agronôma, Doutora em Fitotecnia, Professora Adjunta. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Robson Evaldo Gehlen Bohrer, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Engenheiro Ambiental, Doutor em Engenharia Cível, Professor Adjunto. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Danni Maisa da Silva, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Engenheira Agronôma, Doutora em Solos, Professora Adjunta. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Fernanda Hart Weber, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Química de Alimentos, Doutora em Alimentos, Professora Adjunta. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Marlon de Castro Vasconcelos, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Biólogo, Doutor em Ecologia, Professor Adjunto. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

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Published

01-01-2021

How to Cite

RODRIGUES, M. A.; GUERRA, D.; BOHRER, R. E. G.; SILVA, D. M. da; WEBER, F. H.; VASCONCELOS, M. de C. Biometric analysis in fruit and and sensorial of Guabiju (Myrcianthes pungens). Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 16, n. 1, p. 111–116, 2021. DOI: 10.18378/rvads.v16i1.8495. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8495. Acesso em: 21 nov. 2024.

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SCIENTIFIC NOTE

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