Agronomic efficiency and sanitary quality of biofertilizers applied to the soil in organic lettuce cultivation
DOI:
https://doi.org/10.18378/rvads.v15i4.7958Keywords:
Lactuca sativa L, Organic fertilization, Agrocological production, SOLVERAbstract
The fertilization of vegetables by means of biofertilizers is mainly used by organic agriculture. However, there are few studies published evaluating the potentially pathogenic microbiota to humans in biofertilizers as well as its formulation according to the nutritional needs of the crop. Thus, the objective of this study was to formulate two optimized biofertilizers and evaluate their sanitary characteristics (microbiological and parasitological) and agronomic efficiency in the organic cultivation of curly lettuce. The experiment was conducted under field conditions in Lagoa Seca, Paraíba. The experimental arrangement was in randomized blocks, in a factorial scheme (2 x 6), with 3 replications, being two optimized biofertilizers (BIO I and BIO II) and six concentrations (0, 20, 40, 60, 80 and 100 mL). The curly lettuce was fertilized with two biofertilizers, formulated with organic materials, and submitted to aerobic fermentation for 96 days. BIO II did not have contamination with microorganisms pathogenic to humans, while BIO I presented contamination with total and fecal coliforms, Ascaris lumbricoides, Ancilostomideo spp., Entamoeba histolystica and Entamoeba coli. The application of BIO I and BIO II promoted an increase in total production yield, commercial production, number of leaves, dry mass of the stem and root. However, the dry mass of leaves did not differ from the control treatment, regardless of biofertilizer. Further studies should be conducted to investigate the residual effect of biofertilizers and other application methods such as foliar spraying for BIO II.
Downloads
References
AOAC, Association of Official Analytical Chemistry. Offcial methods of analysis of AOAC international. v.2, 16 ed., Arlington, 1995.
BISERRA, T. T.; PAIVA, L. M.; FERNANDES, H. J.; DUARTE, C. F. D.; FLEITAS, A. C.; SILVA, A. O. Produção e valor nutritivo de Capim-Piatã submetido à adubação orgânica e química. Nativa, v. 8, n. 1, p. 1-7, 2020. 10.31413/nativa.v8i1.7450.
BATISTA, G. S.; SILVA, J. L.; ROCHA, D. N. S.; SOUZA, A. R. E.; ARAUJO, J. F.; MESQUITA, A. C. Crescimento inicial do meloeiro em função da aplicação de biofertilizantes no cultivo orgânico. Revista Brasileira De Agropecuária Sustentável, v. 9, n. 2, p. 24-32, 2019. 10.21206/rbas.v9i2.3072
DARLI, A. B.; CARVALHO NETO, O. F.; MAZZONETTO, F.; CORBANI, R. Z. Fertirrigação com vinhaça concentrada no desenvolvimento da alface. Revista Agrogeoambiental, v. 6, n. 2, p. 93-99, 2014. 10.18406/2316-1817v6n22014559.
DUARTE, A. S.; SILVA, Ê. F. F.; ROLIM, M. M.; FERREIRA, R. F. A. L.; MALHEIROS, S. M. M.; ALBUQUERQUE, F. S. Uso de diferentes doses de manipueira na cultura da alface em substituição à adubação mineral. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 16, n. 3, p. 262-267, 2012. 10.1590/s1415-43662012000300005.
FAQUIN, V.; ANDRADE, A. T. Nutrição mineral e diagnose do estado nutricional de hortaliças. Lavras: UFLA/FAEPE. 88p, 2004.
FERNANDES, J. D.; MONTEIRO FILHO, A. F.; CHAVES, L. H. G.; GONÇALVES, C. P.; CRUZ, M. P. Formulação de biofertilizante utilizando a ferramenta SOLVER do Microsoft Office. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.6, n.4, p. 101-105, 2011.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
LAPÔRTO, M.; ALVES, J. C.; SOUZA, A. P.; ARAÚJO, R. C.; ARRUDA, J. A. A.; TOMPSON JÚNIOR, U. Doses de nitrogênio no acúmulo de nitrato e na produção da alface em hidroponia. Horticultura Brasileira, v. 30, n. 3, p. 539-543, 2012. 10.1590/s0102-05362012000300030.
LINHARES, A. L. F. A.; SEIXAS, B. C.; MAIA, J. O. M. Determinação do ácido cianídrico em mandioca. e-Scientia, v. 11, n. 2, p. 1-7, 2019.
MONTEIRO FILHO, A. F.; AZEVEDO, M. R. Q. A.; AZEVEDO, C. A. V.; FERNANDES, J. D.; SILVA, C. R.; SILVA, Y. S. Growth of hydroponic lettuce with optimized mineral and organomineral nutrient solutions. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 21, n. 3, p. 191-196, 2017. 10.1590/1807-1929/agriambi.v21n3p191-196.
MUELLER, S.; WAMSER, A. F.; SUZUKI, A.; BECKER, W. F. Produtividade de tomate sob adubação orgânica e complementação com adubos minerais. Horticultura Brasileira, v. 31, n. 1, p. 86-92, 2013. 10.1590/s0102-05362013000100014
OLIVEIRA, E. Q.; SOUZA, R. J.; CRUZ, M. C. M.; MARQUES, V. B.; FRANÇA, A. C. Produtividade de alface e rúcula, em sistema consorciado, sob adubação orgânica e mineral. Horticultura Brasileira, v. 28, p. 36-40, 2010.
PERAZZOLI, B. E.; PAULETTI, V.; QUARTIERI, M.; TOSELLI, M.; GOTZ, L. F. Changes in leaf nutrient content and quality of pear fruits by biofertilizer application in northeastern Italy. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 42, n. 1, p. 1-12, 2020. 10.1590/0100-29452020530.
PINHEIRO, R. C.; PEREIRA, J. L.; REZENDE, C. F. A. Adubação biológica associada a adubação química nos parâmetros de solo, nutricional e produtivo do milho. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 9, n. 04, p. 9-17, 2019. 10.21206/rbas.v9i04.8459.
SANTOS, S.-C. S.; FERNANDES, P. D.; QUEIROZ, M. F.; ARRIEL, N. H. C.; RIBEIRO, V. H. A.; FERNANDES, J. D. Physiology and production of sesame genotypes BRS-Seda and Preto under organomineral fertilization. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 23, n. 12, p. 914-918, 2019. 10.1590/1807-1929/agriambi.v23n12p914-918.
SILVA, M. B.; ARAÚJO, J. F.; GALVÃO, E. R.; BATISTA, F. P. R. Produção e qualidade de acerola com biofertilizantes líquidos sob o cultivo biodinâmico. Revista Ouricuri, v. 2, n. 2, p. 125-137, 2012.
SILVA, F. L.; LIMA, A. S.; SANTOS, J. M.; ALVES, J. M.; SOUSA, C. S.; SANTOS, J. G. R. Biofertilizantes na produção da videira Isabel. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 14, n. 2, p. 211-217, 2019a. 10.18378/rvads.v14i2.6200.
SILVA, C. F. A.; LATTINI, A. O.; LOFRANO, R. C. Z. Efeito e biofertilizante no crescimento de alface, rúcula, tomate, cebolinha e repolho. Revista Gestão e Sustentabilidade Ambiental, v. 8, n. 3, p. 278-287, 2019b. 10.19177/rgsa.v8e32019278-287.
SOUSA, M. F.; SILVA, L. V.; BRITO, M. D.; FURTADO, D. C. M. Tipos de controle alternativo de pragas e doenças nos cultivos orgânicos no estado de Alagoas, Brasil. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 7, n. 1, p. 132-138, 2012.
TAKAYANAGUI, O. M.; OLIVEIRA, C. D.; BERGAMINI, A. M. M.; CAPUANO, D. M.; OKINO, M. H. T.; FEBRÔNIO, L. H. P.; CASTRO SILVA, A. A. M. C.; OLIVEIRA, M. A.; RIBEIRO, E. G. A.; TAKAYANAGUI, A. M. M. Fiscalização de verduras comercializadas no município de Ribeirão Preto, SP. Revista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, v. 34, n. 1, p. 37-41, 2001.
TURAZI, C. M. V.; JUNQUEIRA, A. M. R.; OLIVEIRA, S. A.; BORGO, L. A. Acúmulo de nitrato em alface em função da adubação, horário de colheita e tempo de armazenamento. Horticultura Brasileira, v. 24, n. 1, p. 65-70, 2006. 10.1590/s0102-05362006000100013.
ZIECH, A. R. D.; CONCEIÇÃO, P. C.; LUCHESE, A. V.; PAULUS, D.; ZIECH, M. F. Cultivo de alface em diferentes manejos de cobertura do solo e fontes de adubação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, n. 9, p. 948-954, 2014. 10.1590/1807-1929/agriambi.v18n09p948-954.