Consumption of processed and ultraprocessed foods by schoolchildren from Arroio do Tigre, Rio Grande do Sul, Brazil

Authors

  • Rubiane Inara Wagner Universidade de Santa Cruz do Sul
  • Patrícia Molz Universidade Católica do Rio Grande do Sul
  • Camila Schreiner Pereira Universidade de Santa Cruz do Sul

DOI:

https://doi.org/10.18378/rebes.v7i3.4787

Keywords:

Eating habits, Adolescents, Industrialized foods.

Abstract

Changes in the diet of the Brazilian population, increasing intake of industrially processed foods, with a higher energy density has increased the risk of obesity in the population. Thus, the objective of this study was to evaluate the frequency of consumption of processed and ultra-processed foods, verifying and comparing its relation with overweight between adolescents of public and private schools of municipality of Arroio do Tigre, Rio Grande do Sul. This is a cross-sectional study with adolescents, with aged between 10 and 15 years, of public and private school of Arroio do Tigre, Brazil. The nutritional status was evaluated by the body mass index by ratio weight and height. A questionnaire of food frequency was applied containing processed and ultra-processed food. The sample consisted of 64 adolescents with average age of 12.03±1.15 years, being 53.1% of public school. The nutritional status did not differ between schools (p=0.343), but predominated the eutrophia (76.6%). When compared the nutritional status with the consumption of processed and ultra-processed foods, was verified a higher frequency of in consumption of sweets or chewing gum (50.0%) and cereal bars (51.0%), 1-times per week (p=0.004; p=0.029, respectively). There was also a higher frequency of consumption of processed and ultra-processed foods as pizza (73.5%; p<0.001), soft drink (58.8%; p=0.036) and sandwich cookies (58.8%; p=0.008) between 1-3 times per week in public school than private school. The package juice intake (p=0.013) was reported not to be consumed by the majority of students of private schools than public school. There is a significant consumption of processed and ultra-processed foods by adolescents of both schools, emphasizing foods with high content of sugar and sodium.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BERTIN, R. L.; KARKLE, E. N. L.; ULBRICH, A. Z.; STABELINI NETO, A.; BOZZA, R.; ARAUJO, I. Q.; DE CAMPOS, W. Estado nutricional e consumo alimentar de adolescentes da rede pública de ensino da cidade de São Mateus do Sul, Paraná, Brasil. Rev Bras Saúde Matern Infant, v.8, p. 435-43, 2008.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Coordenação-Geral da Política de Alimentação e Nutrição. Guia alimentar para a população brasileira. 2ed Brasília: Ministério da Saúde; 2014. 256p

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos em serviços de saúde: Norma Técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional - SISVAN/Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Brasília: Ministério da Saúde, 2011.76 p.

DE SOUZA, E. B. Transição nutricional no Brasil: análise dos principais fatores. Cadernos UniFOA, v. 5, n. 13, p. 49-53, 2017.

DIZ, J. I. Desarrollo del adolescente: aspectos físicos, psicológicos y sociales. Pediatr Integral, v. 17, n. 2, p. 88-93, 2013.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [Internet]. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: despesas, rendimentos e condições de vida. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; 2010. [citado 2016 Aug 8]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv45130.pdf

LEITE, F. H.; DE OLIVEIRA, M. A.; DE CARVALHO CREMM, E.; DE ABREU, D. S.; MARON, L. R.; MARTINS, P. A. Oferta de alimentos processados no entorno de escolas públicas em área urbana. Jornal de Pediatria, v. 1, n. 1, p. 328-34, 2012.

LEVY, R. B.; CLARO, R. M.; MONDINI, L.; SICHIERI, R.; MONTEIRO, C. A. Distribuição regional e socioeconômica da disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil em 2008-2009. Rev Saúde Pública, v. 46, n. 1, p.6-15, 2012.

MARTINS, G. B.; FERREIRA, T. N.; CARVALHO, I. Z. Estado Nutricional e o Consumo Alimentar de Adolescentes de uma Escola Privada de Maringá-PR. Saúde e Pesquisa, v. 7, n. 1, p. 47-53, 2014.

MATUK, T. T.; STANCARI, P. C. S.; BUENO, M. B.; ZACCARELLI, E. M. Composição de Lancheiras de Alunos de Escolas Particulares de São Paulo. Rev Paul Pedriatr, v. 29, n. 2, p. 157-63, 2011.

MONTEIRO, C. A.; CASTRO, I. R. Por que é necessário regulamentar a publicidade de alimentos. Cienc Cult, v. 61, n. 4, p. 56-9, 2009.

MONTEIRO, C. A.; LEVY, R. B.; CLARO, R. M.; CASTRO, I. R.; CANNON, G. A new classification of foods based on the extent and purpose of their processing. Cad Saúde Pública, v. 26, n. 11, p. 2039-49, 2010.

PARDO, I. M.; MERCADANTE, M. P.; ZANATTA, M. F.; RAMOS, V. C.; NASCIMENTO, S. D.; MIRANDA, J. E. Prevalência de excesso de peso entre estudantes de ensino fundamental de escola pública e privada em Sorocaba, São Paulo, Brasil. Rev Bras Med Fam Comunidade, v. 8, n. 26, p. 43-50, 2013.

SILVA, J. G, TEIXEIRA, M. L.; FERREIRA, M. D. Alimentação e saúde: sentidos atribuídos por adolescentes. Esc Anna Nery Rev Enferm, v. 16, n. 1, p. 88-95, 2012.

SLATER, B; PHILIPPI, S. T.; MARCHIONI, D. M.; FISBERG, R. M. Validação de Questionários de Freqüência Alimentar-QFA: considerações metodológicas. Rev Bras Epidemiol, v. 6, n. 3, p. 200-8, 2003.

SOUZA, A. D.; PEREIRA, R. A.; YOKOO, E. M.; LEVY, R. B.; SICHIERI, R. Alimentos mais consumidos no Brasil: Inquérito nacional de alimentação 2008-2009. Rev Saúde Pública, v. 47, n. 1, p. 190-9, 2013.

TRAEBERT, J.; MOREIRA, E. A.; BOSCO, V. L.; ALMEIDA, I. C. Transição alimentar: problema comum à obesidade e à cárie dentária. Rev Nutr, v. 17, n. 2, p. 247-53, 2004.

VIEIRA, M. V.; DEL CIAMPO, I. R. L.; DEL CIAMPO, L. A. Hábitos e Consumo Alimentar Entre Adolescentes Eutróficos E Com Excesso de Peso. Rev Bras Crescimento Desenvolv Hum, v. 24, n. 2, p. 157-162, 2014.

Published

2017-07-01

How to Cite

Wagner, R. I., Molz, P., & Pereira, C. S. (2017). Consumption of processed and ultraprocessed foods by schoolchildren from Arroio do Tigre, Rio Grande do Sul, Brazil. Revista Brasileira De Educação E Saúde, 7(3), 90–94. https://doi.org/10.18378/rebes.v7i3.4787

Issue

Section

Nutrition