Origanum vulgare and Thymus vulgaris essential oils as antimicrobials

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rebes.v13i2.9619

Keywords:

Antimicrobianos, Produtos naturais, Óleos essenciais, Óleo de orégano, Óleo de tomilho

Abstract

Natural products have been used by humanity since ancient times.  Their ethnopharmacological properties were and are used as a source of medicines, because they have bioactive compounds that can be extracted by various processes. Several drugs are currently being marketed that were inspired by natural products. The use of technologies, the development of research, studies in combinatorial chemistry, and synthesis, allow the production of many compounds. It is believed that, prior to technological development, the search for cure and analgesia introduced the application of herbs, leaves, and plants for therapeutic purposes. And, in this scenario, it was possible to highlight aromatic plants as excellent sources of natural products, since there is a wide variety of plants known and exploited for their essential oil content with applications in medical microbiology, clinical, pharmaceutical botany, production of fragrances and flavorings. In particular, searching about the essential oils (EOs) of oregano and thyme it was observed that they present as main compounds the terpenes - monoterpenes and sesquiterpenes. Of these, being carvacrol and thymol the most present compounds. It was observed a correlation of these EOs with antimicrobial, anti-inflammatory, and antioxidant activities, and these properties are attributed to the presence of a hydrophobic end in their composition. Therefore, the essential oils of oregano and thyme are plant-derived bioactive substances with potential for pharmacological therapeutic applications.

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Author Biographies

Sonaly de Lima Silva, Universidade Federal da Para´íba, João Pessoa, Paraíba

Graduada em Fisioterapia pela Universidade Estadual da Paraíba – UEPB. Mestra em Engenharia de Produção e Doutoranda em Desenvolvimento e Inovação Tecnológica em Medicamentos pela Universidade Federal da Paraíba.

Heloisa Mara Batista Fernandes de Oliveira, Universidade Federal da Para´íba, João Pessoa, Paraíba

Graduada em Farmácia pela Universidade Federal da Paraíba -UFPB. Mestra e Doutora em Farmacologia pelo Programa de Pós-Graduação em Produtos Naturais e Sintéticos Bioativos da Universidade Federal da Paraíba.

Camila Helena Machado da Costa Figueiredo, Universidade Cruzeiro do Sul- UNICSUL

Graduada em Odontologia pela Universidade Federal da Paraíba- UFPB.  Mestra em Odontologia pela Universidade Federal da Paraíba-UFPB. Doutora em Odontologia pela Universidade Cruzeiro do Sul- UNICSUL.

Gymenna Maria Tenório Guênes, Universidade de Pernambuco-UPE

Graduada Odontologia pela Universidade Estadual da Paraíba-UEPB. Mestra em Odontologia e Doutora em Odontologia pela Universidade de Pernambuco-UPE.

Luanna Abílio Diniz Melquíades de Medeiros, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Paraíba

Graduada em Odontologia pela Universidade Federal da Paraíba-UFPB. Mestra em Odontologia pela Universidade Potiguar- UnP.  Doutora em Ciência e Engenharia de Materiais pela Universidade Federal de Campina Grande-UFCG.

Abrahão Alves Oliveira Filho, Universidade Federal de Campina Grande, Paraíba

Farmacêutico-Bioquímico formado na Universidade Federal da Paraíba no ano de 2009. Especialista em Análises Clínicas e em Citologia Clínica pela Faculdade Cathedral - PR. Mestre e Doutor em Farmacologia pelo Programa de Pós-Graduação em Produtos Naturais e Sintéticos Bioativos. Atualmente, é professor da Universidade Federal de Campina Grande-PB.

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Published

2023-05-01

How to Cite

Silva, S. de L., Oliveira, H. M. B. F. de, Figueiredo, C. . H. M. da C., Guênes, G. M. T., Medeiros, L. A. D. M. de, & Oliveira Filho, A. A. (2023). Origanum vulgare and Thymus vulgaris essential oils as antimicrobials. Revista Brasileira De Educação E Saúde, 13(2), 98–103. https://doi.org/10.18378/rebes.v13i2.9619

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