Bioactive compounds of fresh and dehydrated green pepper

Authors

  • Ana Marinho do Nascimento Universidade Federal de Campina Grande
  • Franciscleudo Bezerra da Costa Universidade Federal de Campina Grande
  • Jéssica Leite da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Chintia Rodrigues de Araújo Universidade Federal de Campina Grande
  • Anderson dos Santos Formiga Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i3.4746

Keywords:

Capsicum annuum L., Concentration, Phytochemicals, Lifespan.

Abstract

Pepper Capsicum annuum L., belongs to the Solanaceae family, which contains approximately 31 species. Bioactive compounds also known as phytochemicals are chemical and biochemical components that are present in most fruits and vegetables. The objective of the present study was to verify if the bioactive compounds of the green pepper remain after being submitted to the drying process. The experiment was conducted in a completely randomized design with 2 treatments and 5 replicates. Green peppers were used from the (Economic Center of Supply Corporation) of the city of Patos, Paraíba. The peppers were packed in plastic boxes and transported to the Laboratory of Chemistry, Biochemistry and Food Analysis of the Federal University of Campina Grande, Campus Pombal. Where they were selected, washed and sanitized. After that, the minimum processing was done and the drying was carried out in a circulation oven at 60 ºC. At the end of the drying, the samples were crushed and sieved. After this process, the analyzes of ascorbic acid, chlorophylls, carotenoids, anthocyanin flavonoids and phenolic compounds. It was found that there was a significant difference between treatments. The bioactive properties of green pepper were not lost after the heat treatment. Some phytochemicals as ascorbic acid, carotenoids and phenolic compounds were concentrated. Therefore the loss of water during the drying process increased the concentration of the bioactive compounds of dehydrated pepper, the product obtained with this method exhibited high levels of phytochemicals, the use of drying may be an alternative to prolong the shelf life of the vegetable.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ana Marinho do Nascimento, Universidade Federal de Campina Grande

Engenheira de Alimentos e Mestranda em Sistemas Agroindustrias, UFCG/CCTA/PPGSA, Campus Pombal-PB

Franciscleudo Bezerra da Costa, Universidade Federal de Campina Grande

Professor Adjunto da Unidade Acadêmica de Tecnologia de Alimentos, UFCG/CCTA/UATA, Campus Pombal-PB.

Jéssica Leite da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Engenheira de Alimentos e Mestranda em Sistemas Agroindustrias, UFCG/CCTA/PPGSA, Campus Pombal-PB

Chintia Rodrigues de Araújo, Universidade Federal de Campina Grande

Discente do curso de Engenharia de Alimentos, UFCG/CCTA/UATA, Campus Pombal-PB

Anderson dos Santos Formiga, Universidade Federal de Campina Grande

Discente do curso de Engenharia de Alimentos, UFCG/CCTA/UATA, Campus Pombal-PB

References

ARLINDO, D. M.; QUEIROZ, A. J. M.; FIGUEIREDO, R. M. F. Armazenamento de pimentão em pó em embalagem de polietileno. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.9, n.2, p.111-118, 2007.

BEZERRA, T. S. Desidratação de hortaliças: Aspectos teóricos. 2007. 53.p. Monografia (Graduado em Tecnologia de Alimentos) - Universidade de Brasília, Brasília, DF, 2007.

BORGHI, D. F. Logística de Armazenamento de Frutos e Hortaliças em Supermercado. 2008. 234 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Química) - Universidade Estadual de Campinas, UNICAMP, Campinas. 2008.

CANUTO, G. A. B.; XAVIER, A. A. O.; NEVES, L. C.; BENASSI, M. D. T. Caracterização físico-química de polpas de frutos da Amazônia e sua correlação com a atividade antiradical livre. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.32, n.4, p.1196-1205, 2010.

CHITARRA, M. I.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras: UFLA, 2005. 783p.

DORNAS, W. C.; OLIVEIRA, T. T.; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G.; SANTOS, A. F.; NAGEM, T. J. Flavonóides: Potencial terapêutico no estresse oxidativo. Rev. Ciência Farmacêuticas Básica e Aplicada, v.28, n.3, p.241- 249, 2007.

FRANCIS, F. J. Analysis of anthocyanins. In: MARKAKIS, P. (ed.) anthocyanins as food calors. New York: Academic Press, 1982.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. Revista e Ampliada. Viçosa: UFV, 2007.

HORST, M. A.; LAJOLO, F. M. Biodisponibilidade de compostos bioativos de alimentos. Disponível em: <https://nutrisaude14.files.wordpress.com/2014/09/biodisponibilidade-1.pdf> acessado em: 06 de janeiro de 2016.

HOJO, E. T. D.; CARDOSO, A. D.; HOJO, R. H.; BOAS, E. V. B. V.; MARCO ALVARENGA, A. R. Uso de películas de fécula de mandioca e pvc na conservação pós-colheita de pimentão. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.31, n.1, p.184-190, 2007.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. v. 1: Métodos químicos e físicos para análise de alimentos, 4. ed. São Paulo: IAL, 2008.

LEME, S. C. Qualidade pós-colheita de pimentões produzidos em sistema orgânico. 2012. 117.p. Tese (Doutorado em Ciência dos Alimentos) - Universidade Federal de Lavras, (UFL), Minas Gerais, 2012.

LICHTENTHALER, H. K. Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. In: PACKER, L., DOUCE, R. (Eds.). Methods in Enzymology. London, v.148, p.350-382, 1987.

MACIEL, M. I. S.; MELO, E. A.; LIMA, V. L. A. G.; MUSSER, R. S.; LIMA, V. L. A. G.; MUSSER, R. S.; LIMA, D. E. S.; SILVA, M. V. Fitoquímicos bioativos em diferentes variedades de pimentão. Horticultura Brasileira, Brasília, v.21, n.2, p,1-4, 2003.

MELO, E. A.; MACIEL, M. I. S.; LIMA, V. L. A. G.; LEAL, F. L. L.; CAETANO, A. C. S.; NASCIMENTO, R. J. Capacidade antioxidante de hortaliças usualmente consumidas. Ciência e Tecnologia de Alimentos., Campinas, v.26, n.3, p.639-644, 2006.

MOSCONE, E. A.; SCALDAFERRO, M. A.; GRABIELE, M.; CECCHINI, N. M.; GARCÍA, Y. S.; JARRET, R.; DAVIÑA, J. R., DUCASSE, D. A.; BARBOZA, G. E.; EHRENDORFER, F. The Evolution of Chili Peppers (Capsicum – Solanaceae): a Cytogenetic Perspective. VI th International Solanaceae Conference. Acta Hort, 2007.

SILVA, F. A. S. ASSISTAT versão 7.6 beta (2016). Campina Grande-PB: Assistência Estatística, Departamento de Engenharia Agrícola do CTRN - Universidade Federal de Campina Grande. Disponível em: <http://www.assistat.com/index.html>. Acesso em: 19 Agosto de 2016.

WATERHOUSE, A. Folin-ciocalteau micro method for total phenol in wine. American Journal of Enoiogy and Viticulture, p.3-5, 2006.

Published

01-07-2017

How to Cite

NASCIMENTO, A. M. do; COSTA, F. B. da; SILVA, J. L. da; ARAÚJO, C. R. de; FORMIGA, A. dos S. Bioactive compounds of fresh and dehydrated green pepper. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 3, p. 552–555, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i3.4746. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4746. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

FOOD SCIENCES

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>