Microbiological diagnosis of the Vitis lambrusca sold in formal stores and fairs in João Pessoa, Paraíba

Authors

  • Anderson Guedes Dantas Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba, Campus João Pessoa
  • Ana Cláudia dos Santos Alves Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba, Campus João Pessoa
  • Felipe Cunha Soares Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba, Campus João Pessoa
  • Juliana Gomes e Sousa Miguel Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba, Campus João Pessoa
  • Gilcean Silva Alves Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba, Campus João Pessoa

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.4232

Keywords:

Microbiology, Food, Health.

Abstract

The grape is one of the main fruits consumed in Brazil. Its cultivation has a bigger production in the “gaúcha” mountain rage, where the combination between weather and soil are favorable to the Isabel grape (Vitis Lambrusca). Despite various benefits offered by the grape, it can also cause risks to the health when ingested in an inadequate way. Therefore, the microbiological analysis of the grape shows the possible contamination, which is acquired since the plantation till the distribution to the consumer. The nowadays task aimed to evaluate the Isabel grape microbiologically, simulating the direct consumption in formal surroundings and fairs in the city of João Pessoa. The samples used in the analysis have been acquired from 11 random spots watching the main quality indicators of food: Escherichia coli and Salmonella sp. A huge part of the samples were submitted contaminated, thus were inappropriate for human consumption. The task showed that the grapes ingestion without a proper sanitization can offer risks to the human health.

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Author Biography

Gilcean Silva Alves, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba, Campus João Pessoa

Biólogo, mestre em Desenvolvimento emeio ambiente. Prof. gestao ambiental,metodologia da pesquisa. Trabalho com a Desertificação e o semi-árido.

References

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Published

01-10-2017

How to Cite

DANTAS, A. G.; ALVES, A. C. dos S.; SOARES, F. C.; MIGUEL, J. G. e S.; ALVES, G. S. Microbiological diagnosis of the Vitis lambrusca sold in formal stores and fairs in João Pessoa, Paraíba. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 4, p. 802–805, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i4.4232. Disponível em: https://gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4232. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

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